CV

Engel Pluck is (inter)nationaal werkend beeldend kunstenaar, performer, spoken word artiest en schrijver. Hen is tevens artistiek leider van UTosia, organiseert kunstprojecten en werkt als eerstegraads bevoegd kunstdocent in verschillende onderwijsomgevingen.

Engel werkte 20 jaar als registeraccountant , nationaal en internationaal en ontwikkelde zich tot assurance specialist in de banken- en betaalindustrie. Vervolgens koos hen voor de kunst in brede zin en voor filosofie. Deed de kunstacademie, studeert momenteel filosofie in het premasterprogramma van de Radboud Universiteit en voelt zich autodidact. Ervaart en leeft filosofisch explorerend, een pad dat wordt gekenmerkt door veranderlijkheid.

Autonoom, performance
 • NUR2 Revisited, 10-02-14 t/m 03-03-24, deelname groepstentoonstelling Kunstliefde Utrecht. Performatieve ruimte met Gretha Hengst. De ruimte is gedurende de expositie-periode in beweging met regelmatig performances.
 • Escaleren! Pictura Dordrecht, Performance “Algo ritmische Bewegingen”, in samenwerking met Uli Kürner, 20-21 januari 2024
 • ARToll Kunstlabor, Bedburg-Hau, Duitsland, artist in residence met Gretha Hengst, 16 t/m 29 oktober 2023.
 • Engelachtig. Werkperiode als artist-in-residence bij Kunst- und Projekthaus Torstraße 111, Berlijn. De basis was het werken met menselijk haar. Afsluiting met expositie weekend waarin astekeningen, objecten en de performance “Becoming Animal” werden gedeeld met publiek. Het twee keer drie uur durende performatieve gedeelte was i.s.m. Válerie Favre (2018).
 • Aardemensen, Kurhaus Museum Kleve, Duitsland. Eén dag durende performance met Mir Marinus. De performance was onderdeel van de finissage van de expositie “Der nackte Körper – Eine Frage der Perspektive” (2022).
 • Deelname performancefestival Ibiza, “El cuerpo importa” (het lichaam doet ertoe), september (2022).
 • Niemandsland. Buitenperformance in het randstedelijke gebied van Utrecht. In de totstandkoming en realisatie ondersteund door antropoloog Jacoba de Vries (2022).
 • YIKES! Berlijn. Performance over lichaams- en relatienormativiteit. (2022).
 • Queering St. Sebastian. Museum Het Valkhof in Nijmegen, onderdeel van het Queer arts festival Qtopia. eEen 20 uur durende dialoog met het 16e Eeuwse beeld van Sint Sebastiaan, uitgenodigde gastkunstenaar Mir Marinus en met het publiek (2019).
 • Performance “*” met Mir Marinus, onderdeel van Qtopia Queer Arts Festival Nijmegen. In interactie met publiek en filosofisch gedragen werd 3 uur gezocht naar (ont)definiëren van “Queer” (2018)
 • Performance “New Rise”, kunstfestival In between, Gouda. Presentatie multimediaal onderzoek in de kelder van een leegstaand ziekenhuis. Getoond werden aswerken, video met nonlineaire tekst experimenten en performance, (2018).
Autonoom, beeldend

Expositie HAAR in projectspace LOKAAL (1 t/m 16 april 2024), Ledententoonstellingen Kunstliefde (onder meer Nieuwe Liefde, Nexus, Gerucht en CHAOS). Daarnaast vindt materiële verbeelding vaak een plek binnen de performatieve ruimte zoals bij In Between/Gouda, Engelachtig/Berlijn en NUR2/Artoll Kunstlabor, Duitsland.

Autonoom, tekstvoordracht
 • Tekst voordrachten 2024: 26 januari 2024 IDFX Breda (landelijke Poëzieweek), 27 januari 2024 OBA Amsterdam, 1 februari 2024 Poëziecentrum Nederland/ Sint Nicolaaskapel (Valkhof) Nijmegen, 4 februari 2024 Gluren bij de Buren, UTosia in Vleuten. 18 februari Projectspace Lokaal,
 • Wintertuin Nijmegen, op het podium van Op Ruwe Planken (ORP), 2023. Voordracht uit eigen recent bij ORP gepubliceerd werk.
 • Festival Sunsation, juni 2023.
 • Unwanted Words podium Poetry International Rotterdam, juni 2023.
 • Geïmproviseerd spoken word in samenwerking met dansers van LOF Dancecrew, “Dance against the System”, over het tekortschieten van mentale zorgverlening. November 2020, Het Vijfde Huis in Gouda.
 • Adembenemend. Twee dagen 3 uur spoken word improvisatie in het Valkhofpark in Nijmegen. Tekstimprovisatie met Mir Marinus. Het project was van Yette Rohde, 2020.
 • “I am (not)”, performance bij Besiendershuis en andere locaties in Nijmegen. Onderdeel van het project “Probeer andere zoektermen” van Tania Witte en Risk Hazekamp, 2015.
 • Verder onder meer op podia van Poor & Literate, Berlijn (2017), Uitgesproken Queer Utrecht, Savannah Bay Utrecht, Midzomergrachtfestival Utrecht (2019), Qtopia Arts Festival (2019), International Open Stage in ACU, De Utrechtse Boekenbar, Op Ruwe Planken café ’t Haantje (2023).
 • Lezing Esthetisch Genootschap Oost-Nederland, “Cut it Up to See What it Really Says (Burroughs)” over semiotische preoccupatie met betekenis, representatie en interpretatie, 2017

Als moderator, lid van de Podiumcommissie, presenteerde Engel in de periode 2019-2021 bij Kunstliefde, ruimte voor beeldende kunst, kunstenaarsgesprekken. Recent modereerde Engel het kunstenaarsgesprek met Bart Schalekamp in Museum Speelklok.

Presentatie van NEXUS, Kunstliefde; een moment voor een collectieve NEXUS/verbinding performance (foto: Luuk Huiskes)

Kunsteducatie

Vrijstaat, kunstcoach. VrijSpel is het programma van De Vrijstaat waarin jonge mensen worden geholpen hun ambities waar te maken. Van oktober t/m maart 2023 begeleiding van Cécile Haanstra, net afgestudeerd in Liberal Arts & Science aan de Universiteit van Utrecht. In het proces werd gezamenlijk onderzocht hoe filosofische gedachten om te zetten in een artistieke vorm en werd de maker in haarzelf uitgedaagd. De werkperiode resulteerde in de expositie “Duration”.

Daarnaast geeft Engel bij de Vrijstaat gedurende zo’n vijf jaar met enige regelmaat workshops en master classes. Onder andere:  het traject DADA bij de Kinderkunstacademie voor kinderen en jongeren. Spoken word/ artistieke uiting workshops aan middelbare school scholieren. Workshops Identiteit op basisscholen in Utrecht. Cursussen Procesgerichte didactiek aan een docentengroep van het Niftarlake College en aan een groep Theaterdocenten.

Voor Cultuur19, dat culturele programma’s organiseert in Leidsche Rijn, gaf Engel workshops op het Amadeus Lyceum over identiteit en het omzetten van gedachten in woord en voordracht, 2022.

Universität der Künste, Berlijn, Faculteit Beeldende Kunst. Workshop “Multiplicity and ground control(s)”, mede geïnspireerd op gedachtegoed van de filosofe Kristeva, 2017. Gevolgd in 2018 door de multimedia performance workshop “∞ Perspectives on gender” eveneens in de Faculteit Beeldende Kunst.

Hogeschool Utrecht. Design Coach, Week van het Nachtkastje. Procesbegeleiding van Design studenten (tweede- en derdejaars, (inter)nationaal) van de Hogeschool Utrecht. Om ze in één week te laten komen van Droom tot Product. 2016.

Zimihc Utrecht. Begeleiding en theoretisch en praktische lessen op het Gerrit Rietveld College in Utrecht bij het maken van films over wijkbewoners in het kader van het 50 jarig bestaan van de wijk Overvecht.

UTosia filosofie en poëzie. Gedurende 2022 en 2023 initiator en begeleiding acht wekelijkse filosofische cursussen voor ouderen, thema’s Tijd, Panta Rhei en Zingeving. De cursussen werden afgesloten met een presentatie in het Tuinatelier. De trajecten werden voorafgegaan door een poëzie en schrijfcursus i.s.m. Jacoba de Vries, tevens gastdocent bij het traject “Zingeving”.

Diverse spoken word workshops, onder andere op het “Buiten de Binary”-festival in Nijmegen en op het Midzomergrachtfestival in Utrecht.

De educatieprojecten worden uitgevoerd via de door Engel opgerichte Engel Academy.

Opleiding

In 2016 afgestudeerd als Docent Beeldende Kunst en Vormgeving bij ArtEZ in Arnhem. Daarna onder meer werkzaam bij het Lorenz College in Arnhem. Gedurende de docentenopleiding doceerde Engel in het voortgezet onderwijs en bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht:

 • docent Kunstgeschiedenis aan tweede en derdejaars (internationale) studenten Fine Art.
 • docent Kunstfilosofie voor tweede en derdejaars studenten van de opleiding DBKV.

Reactie student Caz Egeli: Ik heb de les echt als héél erg prettig ervaren, de inhoud en vorm van de les kwamen heel erg met elkaar overeen; de beweging en de vrijheid die ik daardoor daarna voelden hielpen bij het begrijpen van en kunnen bijdragen aan de discussie. Op deze manier praten en denken over het gedachtengoed van Deleuze met een groep was een hele fijne herontmoeting. Je nam de leiding (of beter gezegd de sturing) in het gesprek, maar kon ook heel fijn alles even laten lopen wanneer duidelijk was dat de groep zelf een fijne manier vond om elkaars gedachten te bevragen. 

Zowel het doceren in het voortgezet onderwijs als op de kunstacademie werden met een 10 gewaardeerd. Afstudeerscriptie: Onderzoek naar pre-representatief onderwijs en de chaostheorie, mede geïnspireerd door “Het prachtige risico van onderwijs” door Gert Biesta.

Afstudeercommentaar van begeleider, Anouk Mulders: Je hebt een eigen manier van les geven, je staat niet ‘boven’ de leerling, maar creëert een sfeer waarin jullie met zijn allen ‘samen onderzoeken’, meer op basis van gelijkwaardigheid, met daarbij een natuurlijk leiderschap. Eigen inbreng van leerlingen is de voorwaarde voor je lessen. Dit is je sterke punt, inspelen op en gebruik maken van wat er leeft. Je bent hierin flexibel/durft je kwetsbaar op te stellen (door niet het programma er in een les doorheen te drukken, maar in te spelen op vragen van de leerling). Je kracht zit erin om vakgebieden aan elkaar te verbinden (Filosofie, kunstgeschiedenis en het maken) en leerlingen mee te slepen in je les door je bevlogenheid.

Naast de kunstacademie deed Engel Pluck de Vakopleiding Fotografie bij Stichting Statief (3 van 4 jaar), LHC Achtergronden van de Documentaire door A. Verhaagen, de opleiding Camjo (camera- en interviewtechniek) bij Open Studio, Cameratechniek en Masterclass interviewtechnieken bij Studio Frans Bromet, de IDFAcademy Masterclass Documentairemaken, de Flitsacademie Documentaire maken door John Appel en Heddy Honigmann, Internationaal Instituut voor Wijsbegeerte- studiedag Michel Foucault, Radboud Universiteit Nijmegen – Studieblok fenomenologische en poststructuralistische benadering van lichaam en gender, Essay en Kort Verhaal bij de Schrijversvakschool en “Art as Politics” bij BAK, basis voor actuele kunst.

Kunstprojecten, productie

Dwalen. Experimentele presentatie over klimaatverandering. Het proces van totstandkoming, 12 workshops voor ouderen, was open en improviserend van aard met een grote inbreng door de deelnemers. In de basis filosofie en poëzie. Publiekspresentatie in De Schakel in Vleuten op 4 april 2022. Het project was een samenwerking met antropoloog Jacoba de Vries. Dwalen werd mede gefinancierd met de Impulssubsidie van de Gemeente Utrecht.

IJZERSTERK. Driedaagse kunstmanifestatie IJZERSTERK, multimediale kunstmanifestatie in co-productie met Y. van Es. De manifestatie refereerde aan de geschiedenis van de grote staalbedrijven Werkspoor en Demka in Utrecht. Met films en interactieve kunstinstallaties werden persoonlijke verhalen vastgelegd en in situ gepresenteerd: in en rondom het industriële erfgoed op het voormalige Werkspoorterrein in Utrecht, 21-23 juni 2013. In de realisatie naar de manifestatie participeerden onder meer studenten van HKU Kunst, Media & Technologie en van de Universiteit Utrecht, de wijkbewoners, voormalige Werkspoor en Demka arbeiders en ruim 400 basisschoolleerlingen (educatief traject). Het project werd financieel ondersteund door Stichting DOEN, Gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, KF Hein Fonds, Vrede van Utrecht, het Carel Nengerman Fonds, Mitros en Stichting Kees Eijrond Fonds. De kunstmanifestatie IJZERsterk werd opgenomen in Vrede van Utrecht programma “Vrede in de Buurt’.

In Between. Mede initiator, producent en curator van het kunstfestival In Between, 16-18 februari 2018 in het tijdelijk leegstaande ST. Jozefziekenhuis in Gouda.

Lieve Buren, Community art en theater. Productie in opdracht van theatergroep Ymprov. Realisatie van de tour in contact met diverse welzijns- en cultuurinstellingen. Tevens als filmmaker productie van korte documentairefilms die de basis werden voor improvisatietheater. De tour bestond uit acht voorstellingen in verschillende Utrechtse wijken. dec. 2010 – dec. 2011

Film

Realisatie van de korte documentaires  “Dinsdagavond”, “Kazim Karabekir” en “Ons Museum”. De films gingen in première tijdens de kunstmanifestatie IJZERsterk in juni 2013 en hebben meerdere keren gedraaid tijdens de driedaagse kunstmanifestatie. De korte documentaire “Dinsdagavond” is op 13 oktober 2013 uitgezonden door RTV-Utrecht.

Korte documentaires over personen in verschillende wijken in Utrecht. De documentaires werden vertoond in acht verschillende buurthuizen/ theaterzalen in Utrecht als onderdeel van de theatertour “Lieve Buren” van Ymprov. De documentaire, “Levenskunstenaars” deed mee aan het festival “Utrecht over Utrecht” in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

Productie van de experimentele film “& Zn., een genderrolling story”. De film kwam tot stand via improvisatie. Verantwoordelijk voor concept, aansturen van de productie, het filmen en de montage. De film kwam tot stand in samenwerking met leden van de theatergroep Ymprov en regisseur M. Macrander. “&Zn.” werd onder meer vertoond in Huize Concordia Utrecht.

In opdracht diverse filmreportages van sociale projecten en theatervoorstellingen.

UTosia

Engel Pluck is artistiek leider van UTosia. UTosia is het onderkomen en kunstproject tegelijkertijd van Engel Pluck. Na jarenlang opknappen van het huis dat dateert uit 1924, start Engel in 2023 met het ontvangen van kunstenaars in het tuinatelier dat als art residency en presentatieruimte fungeert. Tevens is UTosia het de thuisbasis van de Engel Academy. Website UTosia: www.utosia.net.

Assurance

MSc Engel Pluck maakte in 2010 de overstap naar de kunst en filosofie vanuit een 20-jarige carrière in de (inter)nationale assurancepraktijk. Bij PricewaterhouseCoopers, Langton Clarke (Chili), ABN AMRO Bank en Equens onderzocht Engel Pluck als RA-accountant en later ook als Register EDP-Auditor met CIA, CISA en EMITA certificering, de kwaliteit van financiële jaarverslaggeving, business en IT processen en projecten. Naast de beroepspraktijk was Engel lid van de Educational committee IIA international, voorzitter van de IIA-vakgroep Practice Advisory SAS70 en Docent Bestuurlijke Informatieverzorging en Administratieve Organisatie bij de Erasmus School of Accounting & Assurance in Rotterdam. Privé was Engel in die tijd onder meer bestuurslid van Stichting Eerste Steen (theater), van de Ouderrraad KSU Gertrudisschool en KNVB-gecertificeerd voetbaltrainer bij de jeugd.