Engel

In het leven van Engel zijn subject (de kunstenaar) en object (lichaam) met elkaar vermengd. “Engel” is een (levens)kunstproject dat veranderlijkheid en lichamelijke onbepaaldheid expliciet maakt. In de mediatheek van ArtEZ vond een boek Pluck, The Ethics of Sexual difference (Luce Irigaray) stak uit terwijl Engel (die toen nog “Pluck” heette) een boek zocht op de plank eronder. Pluck vergat het beoogde boek en nam de uitnodiging aan van het uit-stekende boek. Bladerend vond Pluck (later ook wel: “P-Luck”) een aantal pagina’s over het fenomeen engel. Niet de Bijbelse engel. En ook niet de engel als een ding met vleugels. Meer een soort van filosofische engel. Een engel, Deleuziaans verwoord, als een belichaming van continue de- en reterritorialisatie, als een (vluchtige) belichaming van Becoming. Twee citaten (vrij vertaald):

“de engel is degene die onophoudelijk beweegt van identiteit naar identiteit, degene die eindeloos blijft openen en herdefiniëren”,

“de engel representeert een andere lichamelijkheid: niet te reduceren tot filosofie, theologie en moraliteit, verschijnt de engel als een boodschapper van een ethiek via de kunst, zonder dat hen in staat is meer te geven dan het gebaar dat het representeert”,

engel als alter-ego

Engel was een aantal jaar een alter-ego van Pluck. Het project gaat onder meer over taal. Over naamgeving en benoemen en aan de hand daarvan indelen. Over werking van van filosofische concepten in de dagelijkse werkelijkheid. In het paspoort van Pluck stonden de voornamen “Maria” en “Margaretha”. Om aan veranderlijkheid, eindeloos herdefiniëren, die andere lichamelijkheid en last but not least de naamgeving van het lichaam gender loos te maken, veranderde Pluck via de rechtbank hun officiële voornamen “Maria”en “Margaretha” in “Engel”.

De wijziging naar “Engel” was een vervolg op de eerdere naams- en titelwijzigingen, van MSc. Mariska Baars-Pluck RA RE EMITA CIA CISA naar Mariska Baars-Pluck. De omschrijving op het visitekaartje voldeed niet meer met de overstap naar kunstenaarschap. “Pluck” functioneerde tijdelijk – tot dat “Engel” formeel geregeld was – als enige naam en verving de roepnaam “Mariska”. Een verandering die te maken had met ont-genderen (i.t.t. “Mariska” ontbeert “Pluck” een verwijzing naar geslacht). Een deel van de achternaam ging verloren met herstructureren van het leven en verlaten van de heteronormatieve standaard.

Over “Engel” met Jos van Hest bij OBA Open Podium 27 januari 2024: