aarde mensen

performance “aarde mensen”, mir*pluck. een dag durende performance waaronder 2 uur publieke performance in het kurhausmuseum in kleve, duitsland op 16 januari 2022. de performance was onderdeel van de finissage van de expositie “Der nackte Körper – Eine Frage der Perspektive”.

millingen aan de rijn

terugkerend thema in de bijna jaarlijkse samenwerking mir*pluck is (ont) definiëring. waar eerdere performances talig van aard waren, werd nu gekozen voor stilte en het lichamelijke.

het museum kent een sterke relatie met Joseph Beuys, dit inspireerde de kunstenaars tot het gebruiken van modder uit het grensgebied Nijmegen – Kleve (dat aan het eind van de dag werd teruggeven aan het rijngebied).

de lichamen werden “genaakt”, zwijgend ontdeed pluck zich van haar,

vervolgens bekleedden de kunstenaars zich en elkaar in stilte, gedurende twee uur met aarde, of beter gezegd: met modder, de tussenvorm van water en aarde.

foto: Saskia Janssen

tegenstellingen en contexten werden en worden bevraagd: binnen-buiten, de museale context, objectificering van het (queere) lichaam, de relatie met het publiek, becoming-earth, becoming-animal, becoming-the other.

foto: Saskia Janssen
foto: C. Wucherpfennig

terug naar performance