Engel

In de mediatheek van de kunstacademie vond een boek P-Luck. Het boek, The Ethics of Sexual difference, stak uit terwijl Engel (die toe nog “Pluck” heette) een boek zocht op de boekenplank eronder. In het boek bladerend vond Pluck (later ook wel: “P-Luck”) een aantal pagina’s over een engel. Niet de Bijbelse engel. Meer een soort van filosofische engel. Een engel, Deleuziaans verwoord, als belichaming van continue de- en reterritorialisatie. Twee citaten (enigszins vrij vertaald):

“de engel is degene die onophoudelijk beweegt van identiteit naar identiteit, eindeloos blijft openen en herdefiniëren, blijft zoeken, de beweeglijkheid omarmt of -vleugelt van identiteiten, contexten en feiten, van het (talige) universum”

“de engel representeert een andere lichamelijkheid. niet te reduceren, te vangen in filosofie, theologie en moraliteit, verschijnt de engel als een boodschapper van een ethiek via de kunst, zonder dat hij/zij in staat is meer te geven dan dan het gebaar dat het representeert” uit: An Ethics of sexual difference van Luce Irigaray (heel vrij vertaald),

Deze engel, die zich openbaarde op de boekenplank, had Pluck al een tijdje gezocht. Het fenomeen “engel” was in hun artistieke werk ontstaan als een soort van horizontaal tussenfiguur. Soms een alter ego. Het Tussen leek echter niet volledig. Omschrijvingen van Engel als “tussen man en vrouw” deden het voor Pluck tekort. Het schrift van Irigaray voegde aan “Engel” een soort van verticale dimensie toe: de continue veranderlijkheid van een lichaam, van materie: het continue Tussen, in wording, onderweg zijn. Becoming en de daarmee samenhangende onmogelijkheid van benoemen, vastpinnen, (duaal) indelen, is wat P-Luck in hun artistieke werk én in hun lichaam en leven expliciet maakt.

Omdat kunst en leven nauw met elkaar verbonden zijn en om aan de veranderlijkheid ook in naamgeving van hun lichaam recht te doen, veranderde P-Luck via de rechtbank hun naam in Engel, geïnspireerd door het eerder aangehaalde citaat van Iricaray. Dit was een vervolg op de eerdere naams- en titelwijzigingen, van Msc. Mariska Baars-Pluck RA RE EMITA CIA CISA naar Mariska Baars-Pluck. Wijzigingen die te maken hadden met het zich distantiëren van zowel sociale binaire codering als van heteronormatieve standaarden.

Over “Engel” met Jos van Hest bij OBA Open Podium 27 januari 2024: