engel

description graduation work art academy (I. Zijp)

bewegen, door de taal, door concepten. man ouvrerend naar en in tussenruimtes. als mens, als kunstenaar.

Uit het boek An Ethics of sexual difference, written by Luce Irigaray (heel vrij vertaald):

“de engel is degene die onophoudelijk beweegt van identiteit naar identiteit, eindeloos blijft openen en herdefiniëren, blijft zoeken, de beweeglijkheid omarmt of -vleugelt van identiteiten, contexten en feiten, van het talige universum”

“de engel representeert een andere lichamelijkheid. niet te reduceren, te vangen in filosofie, theologie en moraliteit, verschijnt de engel als een boodschapper van een ethiek via de kunst, zonder dat hij/zij in staat is meer te geven dan dan het gebaar dat het representeert”

zo’n 20 jaar werkte ik als registeraccountant , nationaal en internationaal, werd specialist in assurance in de banken en betaalindustrie. omgaf mijn naam met titels en beroepsaanduidingen als Drs. , Executive Master of IT-Auditing (EMITA), registeraccountant (RA), register EDP-auditor (RE), Certified Internal Auditor (CIA), Certified Information Systems Auditor (CISA). En toen.

begon ik me uit te kleden, me te ontdoen van namen en concepten.

Drs. Mariska Baars-Pluck RA RE EMITA CIA CISA ging naar de kunstacademie.

ik bleef vervellen, ontdeed me van meer talige huid. Stapte (of vloog) weg van sociale binaire codering, weg van heteronormatieve standaarden.

Mariska Baars-Pluck

vervolgens worstelend met de doopnamen “Maria Margaretha”, zowel de kerk als de vrouwelijke namen pasten me niet meer. een volgende talige verandering:

interview Atelierroutemagazine 2018, tekst Elaine Vis, foto: Luuk Huiskes: